April 08, 2010

Dibenci Mertua.


amanah. amanah. amanah.
isu dalam segmen Semanis Kurma hari ni bagus jugak.

Dibenci Mertua.

apa perasaan perempuan-perempuan yg dibenci mertua?
kalau lelaki, aku rasa dorg buat bodoh jea... kesah apa sangat, kan?
aku rasa laaa.. susah sangat2.
mesti tak sedap perut. nak pegi rumah mertua pon rasa tak selesa kot. itu tak campur dengan ipar-duai kalau dapat yg jenis kaki cucuk-mencucuk....haihhhh....
seksa wehhh...
cehh confident jea rasa macam tu kan, padahal aku bukan kawen lagi pon. haha.
rileks2 jea aku tengok muka bakal mertua hari2.
tapi aku pon ada rasa gusar jugak kalau bila nanti2 kawen, lain pulak jadinya.

regarding this topic,
sapa yg kamceng gila dgn mum in law dia?
or yg tak sebulu dgn mertua dia?? *ini..aku rs ssh org nk confess.hee*
share your thought.



note: ada mak org tu risau bakal bini anak dia nati merana bila da kawen. dia cakap td,, "cik an dah tu macam mana dgn ----- nihh?".. "macam mana, apa?" aku respons sket pastu sambung donload lagu.
*mind you, sebok berdonload dgn tak mandi smbil dah pakai bj tidoq wlpn baru kul 5. 'comelnye' cara aku lepak dgn bkl mertua. hmmph. *

8 comments:

arin said...

saya tak sebulu.

amik ko , nih confession berani mati.rasa nya, i don't have any issues with Mil but dek anak lelaki sorang dia yang ku kahwini, dan anak lelaki dia sort of melebihkan keluarga ( yakni me as wife and the kiddos ) , mil sudah salah faham.

end up, balik umah mil , mil tak pernah bercakap, menegur , pelawa makan atau minum.sekali dulu pernah menegakkan benang basah, end up ,diri sendiri yang kena perli.dush!so, apa2 pun, sabarrrrrrr!mana yang benar akan terbukti satu hari nanti!

ajjah said...

i know someone! very close to me pun. mertua tak suka, and took her very very very long to be accepted. anak dah besar panjang baru ok.

takut kan kalau jadi macam ni. :(

Belly-Button said...

kak arin,, thanx atas confession anda! hee... susahnya berada dlm situation mcm tu.....
smpi skg ke akak? huii...

arin said...

ye cikgu, till now and dunno till when..:)

reen-not-green said...

kalu mil frm ganu, menantu dr kl,mmg masalah..
kalu mil ustazah, menantu tak pakai tudung, masalah lagi..
kalu mil nak bermenantu-kan cikgu, dapat menantu loyer buruk, meletop jadiknye..
kalu mil mmg expert masak, menantu potong cili pun fail.. mmg huru hara...

TAPI, kalu menantu tu sabar, insyaallah, mil yg keras macam mana pun boleh jadik lembu.. where there's a will, there's a way..

Belly-Button said...

[kak arin]

da bpe taun akak? adoii... sabar, sabar...


[kak reen]
hehehe.... nak buek mcm mn,, dah anaknya suka loyer..
betol3x... menantu lah kne byk22 bersabar...
when there is a will, there is a way...
jgn give up!!

Ena Mazly said...

i like Reen punya statement.. ye sha, apa yg penting kita kena sabar dan terus bersabar.. mengalah juga perlu.. mengalah tak bererti kalah kan.. apatahlagi bg mereka yg tinggal sebumbung dgn mertua.. bohong lah kalau semuanya sentiasa indah, tentu ada pahitnya kan..tapi selagi kita bole bersabar, mengalah dan hormatkan mereka, insyaallah, semuanya ok..

akak dah dok dgn mertua sejak kahwin.. tahun ni tahun ke enam dah..

Belly-Button said...

kak arin, kak reen, and kak ena...
contoh menantu mithali!! =)