April 18, 2010

family issue: apa perasaan mempunyai seorang kakak??



selama suku abad aku hidup, i think im doing great with out an older sister.
hey who would want a sister if she's gonna boss u around, rite??
itu la yg aku pikir dulu2.. masa zaman masih muda.
zaman di mana being in control of own self is everything.

tapi sekarang aku terasa macam nak seorang kakak.
kakak yg betol2, bukan kakak angkat.. bukan kakak ipar.. tapi kakak from my flesh and blood.
mungkin baru sekarang aku nampak the bright-side of having an older sister. yea u have someone to turn on to, u have a companion, somebody which is reliable to ask any opinion...

orang yg ada kakak mungkin tak pernah terfikir betapa berbezanya hidup kalau dia takde seorang kakak. tapi sebenarnya orang tu sangat2 beruntung.
u know family takkan buang kita walau apa pon yg terjadi. kerana kita adalah family.

kalau kakak angkat,, dia mungkin akan sampai satu masa terpaksa memilih antara ko dgn adik dia.. of course dia pilih adik dia.
kalau kakak ipar,, kalau dia perlu menyokong hanya satu pihak, sebanyak mana pon dia sayang ko dia tetap akan sokong adik dia. that's no doubt.
kalau kakak tiri,, it depends... tapi macam yg aku cakap..if ko kena bersaing dengan someone else yg more fleshy and real blood with her.. ko rasa sapekah yg akan dipilih??



tu semua menunjukkan betapa bertuahnya orang yg ada kakak.
masa kecik2 mungkin macam pain-in-ass, for few peoples. tapi as u grow up, she really can be somebody that is always by your side.

what is ur most memorable experience with your older sister?
i never had a chance to have one....



5 comments:

shasha said...

i'm the eldest...so kengkadang teringin nak ada kakak...bila sendiri adalah kakak paling sulung...u tends to keep things ur ownself...so rasa sedih sgt...coz u got no one to turn to..

reen-not-green said...

kakak kan be a pain-in-the-ass sometimes... oh, no... all the time.. but kakak also is the greatest friend ever..

:)

arin said...

i've a sister. my along kata2 dia kadangkala pedas but i know apa yg dia ckp untuk kebaikan adik2 dia.
and i agreed with you, kakak ipar takkan sama dan tak mungkin sama dengan kakak sendiri..

Belly-Button said...

shasha,,
im in d same boat with u...
need to being tough n owez sacrifice for others..

kak reen & kak arin,,
u guys are so lucky.... sob3x...

MeGa said...

my kakak is my crying shoulder.
she's great as gud fren.
but she's bossy too.

thank GID for gave me one.

tp sedih bile die kahwin. ayark!