November 24, 2010

Perkaitan CV + Research + MQA.

dapat info baru bahawa ALUMNI memang wajib diwujudkan di setiap institusi bagi memenuhi kehendak MQA. cehhh selama ni ingatkan Alumni tu wujud sebab sume orang nak bonding2 antara satu sama lain. hu-hu.

sehari dua ni rasa bermakna sebab datang kerja, perlu buat kerja. betol2 punya buat kerja.
dalam taktau2 pun kena involve jugak la untuk documentation Malaysian Quality Agency [MQA] for courses di tempat kerja. kalau tidak, 2 3 minggu ni huii senang hidup datang kerja relax2 je.
Buat benda official perlu sertakan Curriculum Vitae [CV] yang standard seperti regular staff yang lain. harus seragam atau document reject. so mesti pilih option pertama kan.
Orang lain punya CV fuhh berjela-jela research & seminar yang dorang senaraikan. mai tang aku punya CV...


Persidangan & Latihan
- NIL [ni sangat sadis ni...]

Penyelidikan & Penerbitan
- Research on The Usage Of Internet In Language Learning Among Semester VI Students of Diploma in Teaching English as a Second Language, Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin.

eh eh... sungguh tadak pengalaman aku ni. teruk la. research pon satu ketul je.
godek punya godek lg jumpa la file under 'project paper' and 'position paper'.


- The feminism writing in ‘The Awakening’ by Kate Chopin and ‘The Yellow Wallpaper’ by Charlotte Perkins Gilman.

- 'Society’s expectation is not an obstacle for a woman to search for her own self contentment '

position paper based on the novel The Awakening by Kate Chopin.

tudiaa.. bila pulak aku jadi begitu rebellious nihh..feminist gila. (-_-")
apa tak releven Literature minor pergi ajar OSHA. siap sedia untuk 'menggoreng' apa yang patot bukak sem ni. hahaha.



HAPPY WEDNESDAY, PEOPLE!!




notakaki: sape yang pernah belajar/mengajar Occupational Health & Safety [OSHA] do roger me. i need materials....

November 22, 2010

Jipaban Rocks!



the current eye-candy for blog-shopper.!
maybe this is going to be a 'facebook phenomenal' for online shopping??
already got my eyes on the lomo camera.. here fishy..fishy...fishy.. he-he mudah sungguh tergugat dengan perkara-perkara membeli-belah. isk..


few words about Jipaban : ---> your virtual shopping mall. :)

visit Jipaban


tak rugi kalau melawat.. sekurang-kurangnya menambah pengetahuan dan juga dapat mencuci mata.. he..he..he..


How young is young?

hmm... speechless.

though they're Russian, but a kid is still a kid.
yes, we should be worry.


November 21, 2010

What do you notice in this picture?

WHAT DO YOU NOTICE ABOUT THIS PICTURE?  Let me guess. You noticed that spot there, didn’t you? That little spot, amidst all the white that surrounds it. My teacher back in my first year of high school showed something like this to us. Point? You noticed the flaw. And so? More often than not, we tend to do the same when we look at other people. Instead of seeing people as a whole, we tend to let a single flaw outweigh the plethora of good traits the persons possess. Look at that picture, there’s a whole lot of white out there, but your eyes most probably focused on that tiny bit of black right there. Think about it. Meet a person, a new friend. They’ll have a clean slate, but once something you don’t like about them surfaces, it’ll stick out like a sore thumb.  I hope that the world would be less judgmental, and choose to see more of the white amidst the black.

Let me guess. You noticed that spot there, didn’t you? That little spot, amidst all the white that surrounds it.

My teacher back in my first year of high school showed something like this to us.

Point?

You noticed the flaw.

And so?

More often than not, we tend to do the same when we look at other people.

Instead of seeing people as a whole, we tend to let a single flaw outweigh the plethora of good traits the persons possess.

Look at that picture, there’s a whole lot of white out there, but your eyes most probably focused on that tiny bit of black right there.

Think about it. Meet a person, a new friend. They’ll have a clean slate, but once something you don’t like about them surfaces, it’ll stick out like a sore thumb.

I hope that the world would be less judgmental, and choose to see more of the white amidst the black.


source: short-eee-dward


November 19, 2010

Celcom eBilling For Celcom Broadband Users.


last few months i received a message that said now Celcom will charge for printed bills that is sent to our address. it costs us around rm2-rm3 each. it answered my question on why all of sudden i see extra charges on my bill [i view it online, by the way.]
since i NEVER received my bill as i am away from home, i want to opt for this e-billing. plus it helps to save more tree than being chopped out for a waste.
so i tried to change the bill option via online customer service but it stated that i can't change my option.
very very funnayy...
so what's with the promotion after all???
next option is go to celcom centre and manually change. but i have this problem that the broadband is registered under my father's name. so every time the broadband need to be unblock [hehe biasa la dulu org tak bekerja mane de duet. :p] i need him to go to celcom centre to verify here and there because we're not using celcom's line.

this is 2010, wake up people.!
if we still need to step at the centre just to change the bill type, aren't this just a sign that we're not so virtual-competent?
oh not us. our services are.


P.S. who ever use celcom broadband, please go for paperless bill. we don't really check our bill, it is just the same data. go to your nearest center, some people tried to do that by calling 1111 but failed. we could save more trees, and we could save more money. do this by Nov30. [they even put promotional time.]


November 18, 2010

Why "normal" isn't a dirty word.


have you ever feeling bored with your work? life? working-life?

Dr. Christ Day, psychologist & author of 52 Secrets of Psychology says that many young women feel that a normal existence isn't good enough. he said that 'normal' is better than being extreme.
for example people with extreme jobs often travel so much, or do not have time to engage with leisure that they lose contact [ample communication] with their families and friends.
People who have extraordinary lives often have to make sacrifices that many of us wouldn't consider worthwhile.


so many of us are considered as 'lucky' then, it is just we are to preoccupied to realize that.
i am not sure how people with extreme job survives their social life,
and how it affects people around them.
however having my own significant-other in armed forces, have given me chances to witness how work could influence our life entirely.
how the military men&ladies wish that they could start working 8am-5pm like other people do, and have the rest of the other time fully to themselves. weekend for themselves. well they hardly get that.
the family and i rarely see him & hear from him. and i believe it goes the same with any other military's partners&families.
that is just one example, there are many extreme jobs out there. so many..

hence, i consider the rest of us the normal workers are lucky.! :)


Feeling bored with your life is normal - but that doesn't mean you're "boring".

;)





note: Basically today it's already a month i've been engaging with this new career. anyway instead of feel not right i should be thankful because not everybody get the chance like i have.
im gonna love love love love love what i do for living.!

November 16, 2010




"Some people think that the physical things defines what's within
and I've been there before, but that life's a bore, so full of the superficial."




November 14, 2010

How addicted to Facebook are you??

How Addicted to Facebook Are You?

Created by Oatmeal


OooOo.. bole dipercayai ke result gini haa...

one of the quiz that is created by this guy.

do you want to know your score? click here --> ouch!!

jawab betol2 jangan mengelattt... :)


How to suck at Facebook?

just got this hilarious-but-true stuff at The Oatmeal blog!

does these sound or look familiar???


the tagger


quizzer..

gamer...



baby baby.


look familiar?




credit to: the oatmeal

facebook phenomenon is everywhere in this world. i wonder what would beat this facebook heat. will there be any other social-networking profile that will be more influencing than this one??


btw.. this oatmeal guy really have a creative hand, though!

November 08, 2010

Komik Kucin'.


si hitam: uii sedapnye tido.... fuhh pagi2 hari macam ni seronoknye bule bertempek macam ni. hujan renyai-renyai pulak tu... kan oren kan??

si oren: haahhhhhhh............zzZz..


si hitam: laa ni ape hal pulak manusia ni duduk sebok2 tengok ni? nak punch card tu punch dah la pastu blah la. kacau betol..

si oren: ala dia jeles la tu dia tak bule tidooooo....


si oren belang2: ala uols jangan amek kesah la dekat perempuan tu.. dia dengki la tu tak dapat menikmati tido yg empuk seperti ini... tu la kalau jadi kucin kan tak payah g keje haa...




manakala manusia itu,,,



perempuan itu: amboi syok nya hangpa tidoq.......... mentang la makan tak payah bayaq.. kalu dak mesti hangpa kena p keja jugak.!


November 06, 2010

November 04, 2010

Harga Proton Inspira.

Proton Inspira Price List.


okey hari tu ai ada post pasal rupa bentuk proton inspira kan? hari ni mari kita tengok harganya pulak.



yea agak 'lumayan' jugak harganya.
kepada abang-abang kakak-kakak yang bertekad mau beli ini kereta, jgn lupa simpan stok megi banyak2 untuk beberapa taun. [kalau gaji lebat tu laen cerita]

kepada ibu-ibu bapak-bapak yang mau melaram dengan inspira, sila pastikan yuran sekolah, baju sekolah, buku, barang2 dapur ec.etc. sume suda setel..hehehe..


baru-baru ni park kereta sebelah Lancer, memang sebijik nampak macam Inspira. rugilah sape pakai Lancer. [kalau i ada duet i baek beli honda city je harga lebih krg je dgn Inspira je tapi minyak pon save. tapi i TAKDE duet, so dok diam2!!]



ada soalan kalu, sila tinggalkan. i akan cuba mendapatkan jawapan bagi kemusykilan anda. hokey?






Peringatan: saya bukan promoter Eon. cuma seorang pekerja gomen yang tiba2 banyak masa terluang untuk mengkaji keluaran terbaru M'sia. LOL.


[selepas je tulis ayat di atas,, ketua jabatan ketuk pintu bilik i cakap pasal nak sediakan syllabus next sem..katanya tak nak guna modul so nk kena prepare material sendiri. isk macam tau2 je i baru bg statement di atas.huhu. alamak ketua jabatan dengan penolong pengarah dah 2,3kali ulang alik depan bilik. kena off sekarang! ok bye!]

Banjir di kampung saya.

* salah satu kawasan yang mengalami banjir di Kedah*



[source: gambar di sent oleh cousin]




dah begini dah rupa. rumah 2tingkat suma tinggal setingkat je.


November 03, 2010

Lelaki Ucap Maaf Dapat Buat Jantung Perempuan Sehat.

Walau marah macam mana kita dekat seseorang itu, kita jangan pernah melupakan 2 kata ajaib iaitu “terima kasih” dan “maaf“. Mungkin bagi kalian perkataan ini tidak membawa maksud apa-apa, tapi tahukah kalian bahawa hanya dengan meminta maaf kepada perempuan dengan iklas dapat membantu memanjangkan usianya.

Mengucapkan ‘maaf’ mungkin sangat susah dilafaskan kebanyakkan orang terutama lelaki. Akan tetapi, kajian ilmuwan dari Massachusetts University membuktikan, meminta maaf yang ditujukan pada seorang perempuan boleh meningkatkan kesihatannya terutama jantung.

Perempuan yang mempunyai sifat kelakuan kasar atau menyakitkan dari orang lain boleh menyebabkan peningkatan tekanan darah yang dapat memacu risiko serangan jantung atau stroke. Namun ketika mendengarkan kata ‘maaf‘ dapat menurunkan tekanan darahnya dan secara automatiknya dapat kembali normal sekitar 20% lebih cepat.

Sebaliknya tekanan darah laki-laki akan 20% lebih lama untuk pulih setelah mendengar permintaan maaf kerana mendapat perlakuan tak tenang. Hal ini menunjukkan seseorang lelaki cenderung bekerja lebih keras setelah mendengar pengakuan bersalah.

Kajian ini dilakukan ilmuwan di University of Massachusetts Medical School di Worcester, AS. Kajian mengukur tekanan di astolik dari 29 orang lelaki dan 59 perempuan.

Tekanan darah yang diukur dalam kajian ini adalah tekanan darah di astolik, iaitu tekanan dalam darah antara detik jantung atau tekanan dalam arteri-arteri ketika jantung istirehat setelah penat 'bekerja'. Jika tekanan terlalu tinggi, ia dapat meningkatkan kemungkinan stroke atau serangan jantung pada orang tersebut.

Jadi,sayangilah pasangan kalian.Jangan lupa berterima kasih dan meminta maaf.

Sila share dengan sesiapa yang kalian suka...




sahih ke tidak, sila tanya dokter. i suka uols so i share dkt sini lah.! daa~


it leaves another month to go in two thousand ten.



November 01, 2010

Pegawai Tadbir Diplomatik.


kenapa semua orang nak jadi PTD eh? semalam dua orang kawan pon dok prepare nak pergi exam PTD.


masa sekolah2 dulu aku pernah bercita-cita nak jadi Pegawai Diplomatik sebab nak jadi Ambassador, apply course Undang-undang/Pentadbiran Awam pulak tak dapat sebab belajar aliran sains tulen.


tapi sekarang macam famous kerja PTD ni,, tapi kerja dalam Malaysia bukan ambassador tu.. actually PTD ni kerja macam mana eh?