December 01, 2009

ko tau apa itu Dream-Catcher?


aku tengah makan dengan seseorang yg agak penting dalam life aku.
pastu dia drink wine! dengan selambanya cakap, 'so what, i da biasa'.
i was shock.
aku jerit2 macam org gila and aku nangis macam nak mati.
da la isap rokok, pastu drink pulak??
pastu aku lari2 dr tempat tu, kecewa gila.
tiba2 terjaga dari tido.
mimpi! hoh!
sakit gila kepala aku.
nafas pon rasa termengah-mengah.
rasa mcm da termenangis sikit kot.
bencilah bila mimpi benda2 mcm ni. ilang mood terus.

dalam dok nak translate apa sebab aku mimpi camtu, aku ada jupe article pasal ni dlm gugel. pasal Dream-Catcher.

ini lah bentuk rupa dream-catcher itu~~
In Ojibwa (Chippewa) culture, dorang ada satu benda sacred yg dipanggil Dream-Catcher.
benda ni bentuk bulat *macam dalam gamba tu* ada bulu ayam and mcm web sikit.
non-native americans ni, dorang percaya yg bila dream catcher ni diletak above bed, use as charm untuk protect children dari nightmare.
benda ni bukan intended tu last long tp to dry out and gugur bila budak2 tu enter adulthood.

ojibwa people percaya yg benda ni bule change someone's dream.
konon2 hole tu bule filter dream orang.
nightmare sume jadi sweetdream.


ye ke?

kalu gitu, wine dalam mimpi aku mesti da bertukar jadi susu..........~~


kalu gitu, rokok dalam mimpi aku mesti da bertukar jadi pacifier... kan?


huehehe...... *grin*


4 comments:

Weed and Bandages said...

kalau dah kahwin ,tukar saja ke 'wetdream'.

hahaha

Belly-Button said...

kalo belom?
bule tukar x??
haha!

Loyer Lelaki said...

tu la pasal, tido x baca bismillah...hahah

Belly-Button said...

[incek loyar]

erk.... nampaknya begitulahh...haiii.... ;P