October 03, 2010

Relationship Issue : Is this the preview of my future life?


tadi petang selepas ke open house rakan sekerja, singgah di Al-Wazer... orang di rumah pesan thosai & roti canai. masa mula-mula masuk terpandang dua budak comel putih melepak.
lama jugak menunggu roti canai tu. sambil cuba-cuba hubungi kapt.tarzan, dia dalam perjalanan pulang ke kem.
biasalah kalau dah bosan mula lah pandang kiri kanan. lepas dengar budak comel cakap something pada ibunya. "eh! melayu rupanya..ingatkan anak cina tadi."
so toleh belakang tengok aksi budak2 ni mintak roti canai daripada mak dia.
lepas tu notice handbag si emak dekat sebelah. tiba-tiba aku wonder mana pulak ayah budak-budak ni... the mother n daughters macam nak kill the time keluar jalan-jalan pada waktu petang.
lepas tu terfikir... mungkin si ayah takde. maksud aku kerja di tempat laen. it is so common husband&wife now working in different place and only meet during the weekend. tambah2 di seremban ni. terus rasa kasihan sikit pada ibu&anak2... terpaksa enjoy their time even though the daddy is not there.

[the mum & daughters. cuba snap gamba sejelas yang mungkin.]

tiba-tiba it hits hard.

Is this the preview of my future life???
petang-petang bawak anak pegi makan-makan, jalan-jalan..supaya mereka tak rasa ada yang kurang walaupun bapak tak dapat selalu bersama.
walaupun dalam hati teringin nak seperti orang lain, tapi terpaksa terima lah hidup ni tak seindah yang diimpikan.
anak2 hanya dapat jumpa bapak pada hujung minggu.
wife hanya dapat jumpa hubby pada hujung minggu.
itu pun kalau dapat.
tak dapat nak membayangkan pada masa depan perlu berkata pada anak sendiri, "bapak tak dapat balik hari ni bapak duty, kena duduk di kem. hari2 lain bapak pulak kerja lah, sayang. jom la mak bawak pegi beli coloring book oke..."


jika pekerjaan aku adalah surirumahtangga, pasti segalanya lebih mudah. ke ceruk hutan mana pon dia pergi, aku tetap akan ikut.
masalahnya, aku bukan surirumahtangga. aku juga bukan lagi cikgu yang boleh berpindah ke mana2 sekolah di seluruh malaysia setiap kali dia pindah ke kem yg laen.
aku adalah pengajar politeknik, yang mungkin akan terus2 di tempat itu sampai lah bersara, walaupun husband aku nanti dah pindah ke 3,4 kem yang berlainan. kem pulak hanya yang tertentu saja yang ada unit askar jurutera, tambah2 lg airborne.

mungkin sebab tu orang cakap tentera banyak berkahwin dengan guru @ jururawat.
motherly, and senang dari segi work commitment. kot.


walaupun ramai yg pelik aku boleh keluar masuk cinema sorang2, tengok movie gelak2 walaupun sorang2... drive sorang2 seremban ke alor star.. what could i say?
that is the price that i have to pay for being with a military people.
i learned to enjoy my moment alone, moment that i supposed to spend with him.


[sebab taknak nampak terlalu obvious snap gamba orang, lepas tu pura-pura snap gamba sendiri walapon nampak cam poyo gila dekat kedai mamak pon nak snap. huhu.]



notakaki: agak elmo kerana dapat jumpa tunang sendiri tak sampai 2jam walaupun tak jumpa sebulan, itu pon dengan family. kerja..kerja...
agaknya nanti dah kahwin pon macam ini punya susah jugak kah...

4 comments:

MeGa said...

hurmmm. yang paling utama - mental.
mental kena kuat. menang itu, kamu boleh menang semua.
tell u what, ye! life kamu akan begitu.
bila kita pilih, means we are ready to take the risks.
mental ye darling.

Belly-Button said...

yeap u r rite, kalu mentally xkuat mmg akan sink la.
it's either to sink, or swim...

=)

rose radzi said...

sgt2 like ur post...xpe akak bkn sorang2..ramai yg senasib...nti kite tgk wayang same2 so dat xyah tgk wyg sorang2 lg..hik3...

Belly-Button said...

baek! tp kne tggu 3 bulan pas keje tmpt baru ni kne tggu 3bulan baru jd OKB blk. LOL!