June 09, 2009

Bertunang? Kahwin? ala macam pegi dating...


suatu ari dalam lecture hall tu, seorang makhluk tuhan yg baru je bertunang dah dikerumun macam semut kerumun gula... "tengok cincin, tengok cincin!" ramai la kan yg excited nak tengok.. maka terpancar bersinar lah cincin d jari si perempuan ni... whoa...kagum2..memang cantik! bertuah sungguh coursemate aku ni.. yela tunangan nye pon steward MAS, bule tahan la kann..
tak, ini bukan cerita si perempuan ni. dia okey2 saja.
tapi cerita 2,3 lagi makhluk yang buatkan aku rasa nak tolong nangis sebab belajar tinggi2 tapi still otak stereotype.
lepas sesi rombongan melihat cincin, si A pon cakap...

A: "hee syoknya bertunang..bla...bla.."
B: "ala ko suruh la ***** masuk meminang ko"
A: "hmm mana boleh.. ***** kan blaja lagi.."
B: "ala kalau dia sayang kat ko, dia mesti nak bertunang dengan ko"
dengan nada kerek si B cakap..

wah mudahnya.. macam decide nak pegi dating!
aduh..... tsk.. tsk.. atas sebab sayang je cukup ke jadi bench-mark seseorang tu mampu dan bersedia bertunang or mampu berkahwin??
aduh.... wahai A and B,, setakat masih belajar masih dok bertatih-tatih lagi tu ape proof mamat tu bule korang harapkan nak jadi suami?? yg mampu beri yg terbaek?
kalau dia kantoi study,, ko nak lagi ke? lagi satu, mak bapak ko nak senang2 bagi anak dara dia dkt org yg tak tau hala tuju masa depan?


semua nya just sebab nak bersaing, tak bule kurang dari org laen. orang bertunang, kita pon nakkkk jugak. orang berkahwin,, kita pon kenaaa kahwin jugak.. tak bule kurang dr orang, kan?





5 comments:

faRra said...

mb si A dan si B ti ingt nk kawen/tunang ni senang cm nak bukk kulit kacang kot...
[fara, btol ke perumpamaan kamu tu??]


*iv oredi link ur blog sis*

^____^


keep in touch!!

shasha said...

good one sis...i hope you will not change your mind about this in future...sebab kawin adalah bukan perkara main2 bukan utk suka2....unless u are ready to face the challenge....

Belly-Button said...

belly-button masih ada her skeleton-in-d-closet about marriage.
err,, dia da milik org ke..? jeng3x..

♥chentaMAYA™ said...

skg sayang saja bukan b0leh beli beras kat kedai!

Belly-Button said...

chentamaya-- btol.. kalu perut da lapar.. syg pon bule tuka jd berang..